torstai 7. maaliskuuta 2013

Sokerivaha osa 2: Kuinka sitä käytetään

Sokerivahan käyttäminen on vielä helpompaa kuin sen valmistaminen. Sen käyttämiseen on kaksi tapaa: vahausliuskojen kanssa tai ilman.


Ennen vahausta:
Vahattavien karvojen tarvitsee olla vain parin millin pituisia eli parinkin päivän sänki saattaa riittää. Jos karvat ovat pitkiä ajele ne ensin lyhyemmiksi, pitkien karvojen vahaaminen sattuu enemmän. Vahattavan ihon on oltava täysin kuiva. Suosittelen käyttämään talkkia tai perunajauhoa. Levitä talkkia vastakarvaan. Se imee kosteuden iholta ja auttaa sinua näkemään ohuemmatkin karvat eikä vaikuta vahaan. Voit käyttää sitä vaikka jokaisen levityksen välissä.

Liuskojen kanssa:
Liuskojen käyttäminen voi olla helpompi tapa jos vahasi on jäänyt vähän ohuemmaksi ja juoksevammaksi. Voit myös lämmittää paksumpaa vahaa jotta se on helpompi levittää. 10-20 sekuntia mikrossa riittää. Ota pieni nokare vahaa ja levitä sormilla tai levitystikulla (esim. puhdas jätskitikku) vastakarvaan. Aseta vahausliuska vahan päälle ja silitä ja paina sitä kolme kertaa vastakarvaan. Ota tukeva ote liuskan yläreunasta ja vetäise nopealla napakalla liikkeellä myötäkarvaan. Eli jos vahaat säärtä levitä vaha ylöspäin ja vetäise alaspäin. Aloita harjoittelu levittämällä vahaa vain pienelle alueelle. Kun opit tekniikan ja totut kipuun voit vahata isompia alueita kerralla mikä nopeuttaa vahaamista.

Videolla tyttö vetää vahan vastakarvaan. Se sattuu enemmän ja on tarpeetonta, sokerivaha toimii hyvin kun sen levittää vastakarvaan ja vetää myötäkarvaan.

En tiedä saako Suomesta vahausliuskoja ostettuna erikseen, omani ovat Veet kuumavaha-pakkauksesta tulleita. Onneksi tulin säästäneeksi ne vaikka vahan heitinkin pois. Liuskoja voi kuulemma tehdä myös vaikka vanhasta lakanasta (ei haurastuneesta). Pese liuskat heti vahauksen jälkeen ja ne kestävät pitkään. Helpoin ja nopein tapa pestä ainakin nuo "oikeat" liuskat on pistää ne likoamaan lämpimään veteen ja lorauttaa sekaan tilkka etikkaa. Etikka liuottaa vahanrippeet ja voit kaataa veden huoletta viemäriin. Huuhdo liuskat ja ripusta kuivumaan.

Ilman liuskoja:
Tähän tapaan käytettävän vahan on oltava paksumpaa. Jos vaha on niin paksua ettet saa upotettua sormiasi siihen ottaaksesi nokareen, lämmitä vahaa vesihauteessa tai 10 sekuntia mikrossa. Ota isompi nokare sormiisi ja ala levittää vastakarvaan. Silitä ja paina vahaa kaksi tai kolme kertaa vastakarvaan, ota vahan reunasta kiinni ja vetäise myötäkarvaan. Vahasta ei pitäisi jäädä yhtään ihoon. Tämä tapa voi vaatia enemmän harjoitusta. Voit käyttää samaa vahanokaretta uudelleen ja uudelleen kunnes se muuttuu sameaksi ja liian lämpimäksi ja alkaa tarttua ihoon kiinni. Jos vaha jää ihoon kiinni saat sen helpoiten irti joko vahaliuskalla tai levittämällä sen päälle uutta vahaa eri kulmasta kuin kiinni jäänyt vaha, eli niin sanotusti ristiin, ja vetäisemällä. Video esittää tämän tekniikan paremmin.

Vahaaminen ilman liuskoja

Molemmissa tekniikoissa ihoa kannattaa pingottaa toisella kädellä samalla kun vetäisee. Kun iho on kirällä vahaaminen sattuu vähemmän ja vältyt mustelmilta.

Vahauken jälkeen:
Huuhtele vahan jämät vedellä, kuivaa iho ja levitä kosteusvoidetta tai kookosöljyä. Iho voi varsinkin ensimmäisillä vahauskerroilla punoittaa ja olla pilkukas. Viimeistään seuraavana päivänä ihon pitäisi olla rauhoittunut. Tätä ei siis kannata tehdä samana päivänä kun on menossa juhliin tai treffeille. Iho pysyy vahauksen jälkeen täydellisen sileänä monta päivää tai jopa viikkoja joten ei ole mitään syytä jättää vahausta viime tippaan.

Kun karvat alkavat kasvaa takaisin ihoa on silloin tällöin kuorittava välttääkseen sisäänpäin kasvavia karvoja.  Iho kannattaa kuoria myös päivää tai paria ennen vahausta.

Sitten vaan harjoittelemaan! Tässäkin lajissa harjoitus tekee mestarin. Suosittelen aloittamaan harjoittelun helpoimmilta alueilta kuten sääristä tai käsivarsista. Kun hallitset tekniikan voit vahata vaikka koko kropan. Vahaa on aina levitettänä vastakarvaan ja vedettävä myötäkarvaan. Esim. säären sivuilla karva ei kasva "ylhäältä alaspäin" vaan hieman sivuttain joten kannattaa ensin tutkia mihin suuntaan se missäkin kasvaa.

Jos unohdin kertoa jotain tärkeää tai vähemmän tärkeää tai sinulla on lisättävää tai kysyttävää niin jätä ihmeessä kommentti! :)

2 kommenttia:

  1. Hei, saanko kysyä mitä teet Dubaissa:)? Työskenteletkö, opiskeletko, muuten vain...?

    VastaaPoista
  2. Kuinka kauan vaha säilyy ja missä sitä kannattaa säilyttää? :)

    VastaaPoista